Zaworek ciśnienia oleju w głowicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

Piratka,widzę że nieźle podziałaliście :szeroki_usmiech czyli mojej zawiechy eibacha -30mm nie bierzesz już :?: :P
  • Subaru
    Rider
    • 2005
    • 640

Od pewnego czasu mam mały problem. Po odpaleniu na zimnym silniku chodzi jak TDI. Gdy już się rozgrzeje jest dużo lepiej, jednak jak się wsłucham to słychać takie delikatne terkotanie. Wyczytałem w necie że na 99% za mało oleju dochodzi do szklanek i z tego powodu taki dźwięk. Zaznaczam że słychać to tylko z lewej głowicy. Podobno jest tam taki zaworek który ogranicza ciśnienie z pompy oleju i w moim przypadku on się zaciął albo jest w jakiś sposób uszkodzony

1) Czy ktoś z Was już go wymieniał? Nie wiem jak jest w innych silnikach i czy także one występują

2) Czy po odkręceniu pokrywy zaworów muszę wymienić także uszczelkę? Z tego co wiem właśnie tak powinno się robić, ale gdzieś wyczytałem że uszczelka jest na stałe przyklejona do pokrywy i wymienić można tylko całą pokrywę.

3) Czy wymiana tego elementu to jakiś skomplikowany proces czy da radę zrobić to samemu? Ma ktoś może fotki?
    Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Tony065
      RS
      • 2009
      • 2487
      • Octavia I (1U2)
      • ARX 1.8 20VT 150 KM

cześć. jak podasz co to za potwór siedzi pod maską Twojego auta i na jakiej oliwie się ślizga, to być może szybciej ktoś coś podpowie.
      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
      @ by Tune-up Gdańsk
      TDI VP++ i jeszcze rośnie
      Antek

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

Witam. Silnik to 2.8 V6 AMX, olej seryjny ten co był - Mobil 1, nie pamiętam dokładnie jakie oznaczenie, ale jest taki jaki był zalewany do Octy 1 na pierwszy montaż
        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

Pracuję...